INDLEDNING
Dette indlæg indgik tidligere i indlægget: Hvorfor uddøde dinosaurerne. Efter at jeg havde besøgt flere og flere museer, svulmede indlægget op, så jeg nu har delt det i to selvstændige indlæg. Indlægget her viser en del fotos af de dinosaurer, jeg i tidens løb har set.
HAMBORG 1953 og 2010
Om jeg så den første dinosaurer i Hagenbecks zoologiske Have i Hamborg i 1953, eller det var i litteraturen, husker jeg ikke. Var det i litteraturen, må det have været Peter Pedal, men jeg erindrer ham først senere. Jeg sigter til den bog, hvor han besøger Naturhistorisk Museum i New York og et helt dinoskelet bryder sammen, fordi han kravler i det. Jeg har derimod fotobevis for, at jeg så en model i beton af en Brontosaurus, som de også i Hamborg kalder en Apatosaurus og angiver: 30 t vægt, 21 – 23 meters længde og med en højde på 8 meter. Den er fra Øvre Jura og angiver 150 millioner år før nu. Desuden tilskriver de den en hjerne på størrelse som en tennisbold. Sammenlign venligst de tyske angivelser med de andetsteds noterede angivelser fra Britisk Museum. I 2010 var jeg igen i Hamborg, men da var modellen i plast, men en tro kopi af 1953-modellen. Gad vide om betonmodellen, der givetvis er fra før krigen, virkelig har overlevet krigen? Indbyggerne har i hvert fald ikke spist den i nødens stund, som man gjorde i nogle lande.
PROBLEMER MED NAVNE, LÆNGDER OG VÆGT
Lige et par ord angående navne. Dinosaurerne har til stor forvirring for mig skiftet navne flere gange op gennem ”min tid.” Jeg er dog nødt til at angive det navn, der står på det kræ, jeg fotograferer, også selv om det er forældet eller forkert. Andet kan jeg ikke gøre.
Selvfølgelig kan du ved søgning på nettet på udenlandsk få opdaterede indlæg, men på dansk kan du stadig få en sludder for en sladder på nettet, så jeg orker ikke at redde trådene ud, men jeg vil dog lige trække dele af historien, som jeg har oplevet den, op.
På min side i dette indlæg har jeg undret mig over, at jeg på én søgning får ét navn og én forklaring på en af de afbillede dinosaurer, mens jeg på en anden søgning får et helt andet navn på det samme dyr.
I min første bog om dinosaurer, Fortidsdyr i Farver, kaldes langhalsen for en sumpøgle. Jeg citerer delvist fra nettet fra en post fundet for fem minutter siden en tekst, der stadig passer godt til billederne i Fortidsdyr i Farver: Brachiosaurier er en slægt af over 20 m lange sumpøgler fra jura- og kridttiden. De er fundet i Gondwana, der nu er Nordamerika og Afrika, men dengang hang de sammen. Brachiosaurerne levede formentlig i vandet og omfattede nogle af de største krybdyr, der nogen sinde har levet på Jorden. Siden har forskerne opdaget, at alle brachiosaurerrester er fundet på absolut tørt land, og at de absolut ikke måtte gå i vand til livet for at holde sig oprejste. Tværtimod ville vandets tryk have forhindret dem i at ånde!
Et andet indlæg er dog opdateret, men ordet sumpøgler hænger stadig ved. Jeg citerer igen delvist: I løbet af Jura opstod en række spektakulære planteædende dinosaurgrupper, heriblandt stegosaurerne, kamøgler, og de op til 80 t tunge sauropoder, sumpøgler. Rovdinosaurer fandtes i mange størrelser, men var sjældne. Så vidt nettet. Langt de fleste af rovdinosaurerne var dog to meter eller derunder. Når der på museer er ret mange af netop rovdinosaurerne, skyldes det rigmænd, der har råd til at sende dinosaurjægerhold ud for at finde resterne af dem. Også blandt de seriøse forskere var der mere prestige i at beskrive en nyfunden rovdinosaur end et eksemplar af en planteæder. Når dyrene får en filmrolle, castes fortrinsvis også rovdinosaurer. Tilbage til nettet: Allosaurus, der kunne blive 11 m lang, var blandt de største. I luften herskede pterosaurerne, flyveøgler, idet fuglene først opstod kort før periodens slutning. Den ældste fugl, Archaeopteryx, er i det væsentlige en lille rovdinosaur med fjer. Måske spørger du, efter Tyranosaurus Rex, men nu er vi i de allersidste millioner år af Kridttiden, lige inden de uddøde.
En side på nettet er dog godt med: Dinosaurerne kan inddeles i to hovedgrupper: Saurischia, der er dem med øglebækken, og Orniterischia, der er dem med fuglebækken. For en ordens skyld, så nedstammer fuglene naturligvis fra gruppen med øglebækken! Saurischia omfatter theropoder, rovdinosaurer, fugle og sauropoder, sumpøgler, som vi nok snart skal til at kalde langhalse? Ornithischia er en stor gruppe med blandt andet hadrosaurer, andenæbsøgler, iguanodonter, ceratopsider, næsehornsøgler, stegosaurer, kamøgler, og ankylosaurer, panserøgler, som alle var planteædere. Gad vide, om den, der flere steder har sat sine spor i mit indlæg, Iguanodon ikke tilhører det nævnte iguanodonter?
Bemærk så lige, at mange af de arter, du ser på tegninger, malerier og som skeletter på museer i virkeligheden kun er beskrevet ud fra få fundne knoglerester. Hvor der en sjælden gang set et helt skelet, kan det være sat samme af knogler fra flere individer eller de fleste af knoglerne er rekonstruerede af plast.
En forsker, der i sin fritid er lystfisker, har stort set frit slag ud fra en enkelt eller måske højst ti fundne, forstenede knogler at vurdere en længde på fra 10 meter til måske 36 meter og en vægt på 10 t til i et enkelt tilfælde på 58 meter og 122 t. Vurderingsmanden har dog selv sat ? ved sin bestemmelse.
I dyrerigets systematik har de fem seneste og højst udviklede grupper alle ryghvirvel. De er: fisk, padder, krybdyr, fugle og pattedyr. Hver gruppe inddeles i flere undergrupper, hvor krybdyrene blandt andet har undergruppen øgler, og mange dinosaurer kaldes øgler, sumpøgler, flyveøgler, andenæbsøgler osv. På et punkt skiller dinosaurerne sig dog ud fra krybdyrene. Mens både padder og krybdyr har et bækken og skulderparti, der sender lemmerne ud til siden, har dinosaurerne som fugle og pattedyr lemmerne siddende under kroppen og skiller sig derfor afgørende ud fra de andre krybdyr.
Jeg har her brugt ordet gruppe. I dyreriget er betegnelserne inden for klassifikationen: Domæne, rige, række og først her er vi ved gruppen hvirveldyr. Videre: Klasse, orden, familie, slægt og art. Med gruppe mente jeg altså række. Og med undergruppe altså orden. Dinosaurerne med deres ben er med til at forvirre systematikken, og ikke alle er enige om opstillingen, der jævnligt justeres, uden en sådan dog løser alle problemer. Til mange af elementerne kan der findes undergrupper.
BRÜSSEL 1958
Først er jeg på Naturhistorisk Museum i Brüssel 1958. Her har man 30 skeletter af tolv meter høje (lange) planteædende dinosaurer, Iguanodon fundet i en kulmine først i 1880’erne. Skabningerne blev af museet dengang angivet til at være fra Ældre Kridt og i parentes Wealdien. Vi er ca. 130 millioner år før nu. Æraen er Mesozoikum, der er jordens Middelalder. Perioden er Kridt, der falder i to serier, Øvre og Nedre, hvis vi taler om aflejringer og Tidlig og Sen, hvis vi taler om tid. I megen litteratur er disse betegnelser slemt blandede. Tidligere benyttedes også navnene Ældre og Yngre for at gøre forvirringen fuldkommen. Wealden henføres til Nedre eller Tidlig Kridt, eller som musseet skrev: Ældre.
LONDON 1981
TOLK 2004
Dette år besøgte jeg det nordtyske legeland, Tolk Schau ved Slesvig, der trods det, at det er et legeland i stil med de danske sommerlande, har meget andet at byde på i form af udstillinger inden for alskens genrer, som navnet også antyder: Schau, skue eller udstilling. Entreen er nok pebret, men lavere end i de danske legelande. Netop i 2004 havde Tolk en dinosaurudstilling, der var up to date. Mange af modellerne havde fjer på, hvilket var ret nyt dengang. Desuden stoppede udstillingen ikke ved den sidste dinosaur, men fortsatte med pattedyrene, og viste således både kæmpe bæltedyr og kæmpedovendyr.
SVALBARD 2008
SCHWEIZ 2012
Et bjergskred tog vores togtur til Gotthard, så i stedet måtte jeg finde på noget andet under et besøg i Luzern. Vi valgte noget, der hed Gletschergarten, hvilket dækker et område nær Thorvaldsens Schweizerløve i Luzern med mange Gletschermøller eller på dansk jættegryder. På Bornholm dannes de også af bølgerne i havstokken, mens jeg i Norge og i Pakistan har set dem i floder halve og hele meter brede og flere meter dybe. Her var den største 9½ meter dyb og 8 meter i diameter. I Gletschergarten var der mere geologisk Museum, men også alskens andet gøgl, som vi lader ligge her.
BORNHOLM 2014
I foråret 2014 var Edit og jeg med min lokale stenklub på Bornholm, hvor vi blandt andet søgte fossiler på kysten ud for Kulsøen syd for Hasle. Her var fundet sporfossiler af mindst fire forskellige dinosaurer:
- En 3 – 4 meter lang rovdinosaur
- En pansret planteæder
- En mindre langhals
- En 15 t langhals.
Alle var fra den sene Juratid 170 millioner år før nu. Alle sporfossilerne var fjernet og udstillet på museet, NaturBornholm ved Åkirkeby. Selv om vi også var her, husker jeg ikke, om vi så sporene. Modellerne af dyrene husker jeg derimod tydelig, idet jeg har fotograferet dem.
JURA OG JÆTTEHØNS I SKÅNE 2014
STEVNS OG MØN
Et foto af den på Møn udstillede mosasaurer fik jeg aldrig, da jeg ikke orkede at vente på, at børnehaver blev færdige med at diskutere farligheden. Du kan google den selv. Arten blomstrede op i de sidste 20 millioner år af Kridttiden, hvor de øvrige arter af havlevende rovøgler var i tilbagegang. Der er fundet tænder og knoglefragmenter på Møn og på Stevns.
Imidlertid besøgte vi også Gedser og beså Lokalgeologisk Samling, Det sorte Museum der, og her havde de den ægte vare. Ikke som på Møn en model i plast med fisk i munden osv., men en ægte forstening.
SCHWEIZ 2018
Vi var taget med diverse tandhjulsbaner, standseilbahnen og adhæssionsbaner til Restaurant du Barrage d’Emossan. Heroppe kunne vi ikke gå ture, for selv om det var maj, lå der 1½ meter sne på stierne området. I stedet hyggede vi os med egnens specialitet La Verte au Genepi, Alpemalurtøl. Selv om den var grøn, smagte den udmærket. Da jeg ville se lidt mere på tog, forlod jeg selskabet, men måtte ind i restaurationen for at betale. Her så jeg et udhængsskab, der afslørede, at Alperne her engang havde været en strandbred med forstenede sandsten med bølgeribber og fodspor efter tidlige dinosaurer.
KØBENHAVN 2017 og 21
I nogle lande kan man leve af at være fossiljæger og derefter sælge fundene. I andre lande kan man leve af at sælge forfalskede fossiler, men i Danmark har vi fra gammel tid ordninger med danefæ og danekræ, der i rimelig grad virker. Danske museer må så på det frie marked for millioner af kroner købe fossiller, som man ikke kan finde i Danmark. Heldigvis har man fonde, der yder tilskud, eller private samlere, der for sent opdager, at de ikke i deres stue har plads til deres køb, så de må deponere det på et museum mod en rimelig leje.
Zoologisk Museum i København købte for år tilbage med hjælp fra et fond et skelet af en dinosaur, der døbtes Misty. I min samling burde der være fotos både med og uden barnebarn samt af en russisk tidligere dybfrossen Mammut, men om jeg kan finde dem? Søg på f. eks. Misty. I stedet må du nøjes med et foto fra 2022 taget et lille års tid før museet lukker ned for at bliver pakket ned og flyttet.
I 2021 udstiller det gamle Geologisk Museum på Østervold den privatejede TristanOtto, der er en Tyranosaurus Rex. Den stod sammen med et par andre skeletter af fortidsøgler Den ene var en Allosaurus, der var en forgænger til T Rex, og den nåede 9 meter med hale og 2 t vægt. Den levede ikke bare i Nordamerika, men også i Afrika og Europa for 156 til 145 millioner år siden. Den anden var mindre, og havde stået model til en af rædslerne i Jurassic Park, Deinonychus fra tidlig Kridt 120 – 110 millioner år før nu. Den var amerikaner og rovøgle på op til 3 meters længde. Med kød på var den ret fjeret og ligner ikke så lidt i fugl. Desuden sås hovedskjoldet af en trehorn, som vistes i London og andre steder på siden her.
Museet har fotoforbud, og de pressefotos, der ligger på nettet, vil jeg ikke bruge, da de er mig for dårlige. Du må selv søge f. eks. på TristanOtto.
Samtidig havde Københavns Zoologiske Have udstillet 12 dioramaer med noget mere end 12 individer. Selv om jeg har foto af alle, får du kun to.
MALMÖ 2023
På Malmöhus findes tre museer, hvoraf et er et Zoologisk museum, der også har lidt fortidsuhyrer stående, der er værd at se på. Man køber en billet, og med i købet får man også et Bymuseum, et kunstmuseum, det nærliggende Tekniske Museum med et Søfartsmuseum. Det Zoologiske Museum omfatter også et Akvarie. Vi var tre personer, og mens vi var der, tikkede min bank ind og meddelte mig, at de havde trukket 54,45 kr. for de tre billetter til fem museer. Der er ingen billeder af kræene, da de dels stod lidt tæt og dels stod i dårlig belysning. Selv om det ikke er et problem for et moderne fotografiapparat, blev lukkertiden på mit efterhånden gamle kamera længere, end jeg kunne stå stille.
FAKSE 2024.
Omkring koralrevet i Fakse har der givetvis svømmet havlevede dinosaurer rundt, men det kniber med at finde rester af dem. Til gengæld er der fundet rester af en stor saltvandskrokodille mange til den, der længe har været kendt fra Limhamn. Jeg bringer derfor et foto at en sådan saltvandskrokodille, som den sikkert har set ud, vel vidende at den ikke engang er i familie med dinosaurerne. Ser du på krokodilles udadstrittende ben, er det klart, at den ikke har noget nærmere familiemæssigt at gøre med dinosaurerne, der har benene siddende direkte under kroppen. Det er stadig mit håb en dag igen at komme til Møn.
En anden interessant hypotese fostrede besøget i Fakse. Om det var en montre, eller det var en af museets geologibøger, husker jeg ikke, men der er fundet fossiler fra koralrev på Røsnæs og i Jylland, og de er identiske med arter fra Fakse Koralbanke. Forklaringen er lige til. Istidens gletschere har haft fat i koralbanken i Fakse og løsrevet materialer, som så igen er afleveret på Sjælland og i Jylland. Så vidt så godt, men i dag er man ved at have styr på gletschernes bevægelser. Har gletschere virkelig kunne passere først Fakse og siden Nordvestsjælland og Midtøstjylland? Ikke efter mine geologibøger. Forklaringen kan i stedet være, at Fakse Koralbanke ikke var den eneste på de kanter. Hvorfor skulle den dog også være den eneste? Andre steder i område for eksempel op gennem Kattegat må der begravet i havbunden ligge andre koralbanker som den i Fakse. Vi har har bare ikke fundet dem endnu, men isen har dog uden at fortælle os det?
Bent Hansen. 26 juli 2018. Rettet 7. november 2018. Version 2.0 fra 22. november 2018. Version 3.0 fra 27. september 2021. Opdateret 19. marts 2022. Sidste tilføjelse 31. maj, 24. november 2023 og 15. april 2024.
Pingback: Hvorfor uddøde dinosaurerne? | Bents bane