Indien. Tre rundture

I 2001 gjorde jeg tre rundture i Øst- og Vestindien. Vi rejste mest med tog, og tilmed i eget tog, og det var en ideel rejseform. Selvfølgelig så vi på lokomotiver og baner, men der var dagligt en dosis templer, moskeer og borge på programmet. Jeg kan ikke fremhæve noget frem for andet. Det hele var bare overvældende. Min berejste datter havde set programmet, inden jeg drog af, og hun havde sagt god for det. Hun havde selv forinden været en del af stederne, men mellem hendes og mit besøg, ramtes regionen af et jordskælv, hvis eftervirkninger, man stadig kunne se. Min datter havde mødt en skoleklasse på udflugt og var blevet inviteret som gæstelærer på skolen. Jordskælvet lagde skolen i ruiner og kostede mange af eleverne og lærerne, hun havde mødt, livet.

Her får du blot et par enkelte smagsprøver på billeder fra de indiske delstater Gujarat og Rajastan. Områderne ligger syd for hovedstaden New Delhi langs Pakistans grænse med Gujarat sydligst nord for Mumbai. Desuden et enkelt foto fra Agra sydøst for New Delhi, men ingen fra Himalaya og Darjeeling helt ovre øst på. Vil du se mere, er der ikke kun tog på jernbanesiderne. Jeg har også lagt “kultur” ind mellem togene og endog på togbillederne. Jeg har begået fire indlæg med Indien i kategorien baner: De bredsporede indiske Statsbaner, De metersporede indiske Statsbaner, Smalsporede indiske jernbaner og Darjeelingbanen.

Lad mine få udvalgte fotos give dig et indtryk af hovedsagelig den nordvestlige del af kæmpelandet. Billederne er ikke lagt ind i nogen særlig geografisk orden, og du vil savne billeder af folkeliv og af vilde dyr fra nationalparkerne.

Udsigt fra opstigningen på bjerget Shatrunjaya over en del af den lille by Palitana. Bjerget var 600 meter og havde 3950 trin op til 863 templer. I Palitana så vi også mindst en snes templer. Tilmed byggedes stadig nye som det i forgrunden.

Udsigt fra opstigningen på bjerget Shatrunjaya over en del af den lille by Palitana. Bjerget var 600 meter og havde 3950 trin op til 863 templer. I Palitana så vi også mindst en snes templer. Tilmed byggedes stadig nye som det i forgrunden.

En morgen vågnede vi i og opdagede, at vort sovevognstog holdt i Chittaurgarh, en gammel fæstning med slot og templer.

Rana Kumbhas Shyma Tempel samt han lille Mira Bai tempel begge opført for Visnu i 1448. Mira Bay var Rana Kumbhas hustru. Rana Kumbhas var en lokal konge, der her havde held med at hævde et lille kongerige, inden næste hele Indien druknede i de muslimske stormugulers herredømme. Visnu en af hinduernes hovedguder.

Rana Kumbhas Shyma Tempel samt hans lille Mira Bai tempel begge opført for Visnu i 1448. Mira Bay var Rana Kumbhas hustru. Rana Kumbhas var en lokal konge, der her havde held med at hævde et lille kongerige, inden næsten hele Indien druknede i de muslimske stormogulers herredømme. Visnu en af hinduernes hovedguder.

Vijay Staambha, Rana Kumbhas sejrsminde opført 1456 -68 og 37 meter højt. Vi er i Chittaurgarh. Tyskerne har altid bygget enorme sejrsmonumenter, men dette her kan også godt være med?

Vijay Staambha, Rana Kumbhas sejrsminde opført 1456 – 68 og 37 meter højt. Vi er stadig i Chittaurgarh. Tyskerne har altid bygget enorme sejrsmonumenter, men dette her kan også godt være med?

 

Gudindestatue på en af utallige i trappebrønden Rani-Ki-Vav i Patan. Hendes identitet er mig ukendt trods hendes symboler, slager og påfugl. Hun virkede ret tiltalende. I tusinde år har billedhuggerne udhugget folkeoplysning på templer ud fra et overordnet emne: Hvorfor er vi her på jorden? Det har virket godt i Indien, selv om dog kineserne har været dygtigere i mangfoldiggørelse. Der var skulpturer i et nærliggende soltempel, jeg ikke vil gengive her, for Google vil bare slette billederne.

Søjle i Surya- Soltemplet i Modhera. Både hindu- og jainkulturen havde tegninger til 150 forskellige typer søjler, og de var forskellige. Kineserne har brugt de samme byggetegninger i flere tusinde år til stort set alle deres bygninger. Her i Indien var ikke to søjler ens. Ser du et lille jordegern, er du på rette spor. Der var også kirkeugler, her kaldet tempelugler. Duerne blev derimod jaget ud, skønt også de kunne være reinkarnationer af tempeltjeneres bedstefar?

Søjle i Surya- Soltemplet i Modhera. Både hindu- og jainkulturen havde tegninger til 150 forskellige typer søjler, og de var forskellige. Kineserne har brugt de samme byggetegninger i flere tusinde år til stort set alle deres bygninger. Her i Indien var ikke to søjler ens. Ser du et lille jordegern, er du på rette spor. Der var også to kirkeugler, her kaldet tempelugler. Duerne blev derimod jaget ud, skønt også de kunne være reinkarnationer af tempeltjeneres bedstefar?

 

 

Nærbillede af det samme sted omtalte firestribede jordegern.

Nærbillede af det samme sted omtalte firestribede jordegern.

Vindenes Palads i Jaipur i Rajastan i persiske stil fra 1799 i pink. Det er kun en facade uden meget bagved! men flot var det. Stort set hele den indre by var kalket pink, og mange sarier var også holdt i pink.Vindenes Palads i Jaipur i Rajastan i persiske stil fra 1799 i pink. Det er kun en facade uden meget bagved! men flot var det. Stort set hele den indre by var kalket pink, og mange sarier var også holdt i pink.

 

Detalje - indlagt marmor på Taj Mahal, Shah Jahan minde over sin hustru. Han fik det dog aldrig at se, da hans søn ikke ville vente på tronen, men ekspederede sin far i fængsel efter at have myrdet sine brødre. En meget normal fremgangsmåde i de egne og såmænd også hos os. Og så var Jahan heldig. Normalt strittede sønnen faderen ud fra paladsets tag, når han ikke gad vente på tronen længere. Vi er i Agra og begge kombattanterne rangerer mellem stormogulerne, dog ikke ham, den lille berejste nisse besøgte.

Detalje – indlagt marmor på Taj Mahal, Shah Jahan minde over sin hustru. Han fik det dog aldrig at se, da hans søn ikke ville vente på tronen, men ekspederede sin far i fængsel efter at have myrdet sine brødre. En meget normal fremgangsmåde i de egne og såmænd også hos os. Og så var Jahan heldig. Normalt strittede sønnen faderen ud fra paladsets tag, når han ikke gad vente på tronen længere. Vi er i Agra og begge kombattanterne rangerer mellem stormogulerne, dog ikke ham, den lille berejste nisse besøgte.

 

Bent Hansen 12. september 2013. Alle fotos fra 2001.

Dette indlæg blev udgivet i Rejser og tagget . Bogmærk permalinket.