Om indlæggene
Denne serie om Vadehavet omfatter:
Vadehavet I. Indledning
Vadehavet II. Stormfloder
Vadehavet III. Undergange landsbyer
Vadehavet IV. Inddigning i Nord- og Sydslesvig
Vadehavet V. “Ved De hvor De er?” Et indtryk fra Wilstermarsken
Vadehavet VI. Ditmarskerne. (Planlagt.)
Indlæggene bringer alenlange lister over:
Hundreder af stormfloder op gennem historien.
Fortegnelser over undergangne områder.
Fortegnelser over inddigninger.
Kun, hvis du har speciel interesse for de pågældende emner, kan du studere dem. Ellers vil det være nok bare at skrolle ned og undres/imponeres over antallet af de enkelte poster og måske forundres over, at der stadig bor mennesker i områderne.
Til nogle af artiklerne mangler endnu enkelte fotos, og jeg erkender, at der mangler kortmaterialer, men selv om jeg har masser af kort, kan jeg ikke bruge dem på grund af loven om ophavsret. Jeg må i stedet henvise dig til nogle af den opgivne kildematerialer eller dit eget europaatlas. Et tilløb til et kort fra et andet indlæg ses dog nedenstående.
Mit forhold til Vadehavet
Jeg må erkende, at jeg har en svaghed for Vadehavet. En læser, der har skimmet inholdsfortegnelsen, vil nok mene, at jeg har mange svagheder med vidt forskellige overskrifter.
Jeg var 18, da jeg i 1956 første gang så et Vadehav, og det var den gamle Nordstandischmoor syd for grænsen, før 1962-stormfloden ødelagde de gamle romantiske huse.
Senere tog jeg revanche på Rømø, men det var de noget mere behagelige og gangbare sandvader, jeg her lærte at kende, hvor Vadehavet normalt består af slikvader, der mest består af mudder.
Siden har jeg mindst én gang hvert år besøgt Vadehavet og gået utallige ture på havbunden ved lavvande. Det skal du nu ikke bare gøre alene, uden du har helt styr på ebbe og flod og fuld- og nymåne. Et lidt ældre kort kan vise en vaderute, men i dag kan der være seks meter vand på ruten ved ebbe!
Vadehavet geografisk og geologisk
Der er mange steder i verden, hvor der findes Vadehave, men specielt det sydslesvigske Vadehav har noget exceptionelt, der ikke findes andre steder i verden! Det er Halliger, men inden du får en forklaring, må vi hellere starte ved begyndelsen.
Betingelserne for at et vadehav opstår, er
- en stor forskel på ebbe og flod
- et større landområde, der ligger kun ganske lidt højere end havoverfladen.
Afgrænsning
Det danske og slesvig-holstenske Vadehav ligger nord syd og strækker sig fra Ho Bugt nord for Esbjerg til Elben ved Hamburg. Herfra fortsætter Vadehavet langs Nedersaksens kyst til Den Helder i Nederland.
Vadehavets vestre grænse på vore kanter ligger flere kilometer ude i Nordsøen, hvor havbunden altid selv ved lavvande er havdækket. Den østre grænse ligget indtil fyrre kilometer fra vestgrænsen. Hinsides østgrænsen er landet altid tørt. De østligste områder er måske kun havdækkede få gange i løbet af en 100-årig periode, når der er ekstrem stormflod. Vest for ligger områder, der ved nymåne og fuldmåne havdækkes. Derpå følger et bælte, der dækkes ved normalt højvande, og ved normalt lavvande er tørt.
Op gennem de historiske tider er havniveauet steget, og landet har sænket sig, men desuden lægger hvert højvande lidt slik eller mudder oven på havbunden, så denne år for år forhøjes. En halligbeboer nævnte for nyligt, at på hendes hallig lagdes der 1½ centimeter slik på om året, hvilket holder trit med havstigning og landsænkning. En stormflod kan dog hurtigt fjerne tilvæksten igen og mere til.
Mennesket og Vadehavet
Områderne har været beboede, siden de første rensdyrjægere efter istiden strejfede rundt på Nordsøens bund, hvor Danmark og England var landfaste. Op gennem jægerstealderen steg havet dog til det niveau, der i dag danner Vandehavets vestgrænse. Flere steder langs åerne arbejdede havet sig også ind gennem klitterne og dannede dybe og brede render, kaldet priler.
I jernalderen udvandrede anglerne og sakserne til England. Dele af Nord-, Sydslesvig og Holsten var folketomme, indtil jyder vandrede ind fra nord og saksere ind fra syd for at mødes, hvor Dannevirke senere blev bygget. Indvandringen omfattede dog ikke Vadehavet. Der var jo rigeligt mere sikkert land at tage af.
Senere, men stadig i jernalderen følte et folkeslag i Nederlandene sig presset af de opstigende tyske og franske riger, og i flere bølger udvandrede de til Slesvigs Vadehavskyst medbringende deres ekspertise til at bebo de ugæstfri områder. Første indvandringsbølge bosatte sig langs Vadehavets østgrænse i byer, der den dag stadig følger de gamle kystlinjer. For eksempel Niebüll, Deezbüll og længere sydpå Langenhorn mellem B 5 og Ockholm.
Halliger
Endnu en bølge af frisere kom senere, men nu var der kun Vadehavets bund tilbage til bosættelse. Disse friserne havde imidlertid teknik til at slå sig ned her. De fandt de højstliggende steder, hvor de opkastede forhøjninger, der nåede op over ikke bare det daglige højvande, men også over ny- og fuldmånens endnu højre vandstande. Sådanne højtliggende slikvader på Vadehavets bund kaldes Halliger. I daglig tale forventer man, at en Hallig er beboet.
En hallig opstår efter en stormflod af noget højtliggende land, der bliver tilbage, efter at stormfloden har taget det omliggende land. Hver efterfølgende stormflod halverer stort set halligen, og til sidst efter nogle hundrede år forsvinder halligen på havets bund, mens nye opstår andre steder. Hallig Südfall var 1633 på 400 ha. 1804 var den svundet til 238 ha. 2006 er der omkring 50 ha tilbage. Dagens 50 ha har vestgrænse tilfælles med 1633-halligens østgrænse.
Ud fra listen over halliger og landsbyer, der i tidens løb er gået under, genopbygget og gået under igen (Vadehavet III,) kan man spørge, hvorfor folk dog bliver ved gang på gang at genopbygge deres huse og værfter. De havde imidlertid ikke andet valg. Opgav de og flyttede ind på fastlandet, var de jordløse og måtte henslæbe en tilværelse på de allerede fastboendes nåde. I tysk tv har jeg ofte hørt halligboere konfronteret med den reelle livsfare, der er forbundet ved at bo på havbunden, udtale, at her er de født, og her vil de dø. En anden har udtalt, at det ikke var livsfaren, der i givet fald kunne få hende til at flytte, men muligvis ensomheden ikke mindst hensynet til de opvoksende børn. En tredje oplevede en stormflod (formentlig 1962-stormfloden,) men var gået i seng på første sal og havde intet hørt til storm og bølger i nattens løb. Da hun om morgenen åbnede sovekammerdøren og ville gå ned, var den halvdel af huset med trappen styrtet sammen, så hun faldt ned og brækkede benet!
I dag har halligboerne stormflodssikrede rum på lange betonsøjler forankret dybt i undergrunden bygget ind i skole eller kirke, eller husene består af en betonkassekonstruktion, der kan flyde!
Bent Hansen. 9. oktober 2013.
Pingback: Julehilsen 2014. Familie og venner | Bents bane
Pingback: Tyske baner til landvinding og kystbeskyttelse I | Bents bane