INDLEDNING
Dette indlæg har tidligere været opsplittet i fem forskellige mindre indlæg.
Lidt – meget lidt – om De cubanske Statsbaners generelle historie findes i indledningen til afsnittet Statsbaner. En noget større generel indledning til Sukkerrørsbanerne findes herunder.
Damplokomotiver i sukkerindustrien
Jeg var i 1998 på en tur til Cuba med andre jernbaneintusiaster og arrangeret af en af dem, John Poulsen. Alle fotoene er fra 1998.
Det var i sidste øjeblik, for år for år svandt antallet af damplokomotiver, og det var damplokomotiver, jeg var kommet for at se. Vi så i alt 74 damplokomotiver, hvoraf de 35 var opfyrede.
Hvis jeg udelukkende betalte for hver opfyrede damplokomotiv, jeg så på turen, stod hvert sete damplokomotiv faktisk i 630 kroner. Regnes de kolde med var prisen pr. lokomotiv omkring det halve. Hvis vi medtager diesellokomotiver på både Statsbane og ved sukkermøllerne kostede hvert fotograferet lokomotiv 230 kroner! Jeg var nu også glad for de kulturelle og naturelle besøg og såmænd også for at se Catros Cuba. Den angivne pris, som du kan regne dig frem til, er med både tilrejse, ophold i København, fotofremkaldelse og hjemtagne gaver som nu rom.
Kun et enkelt sted sås damprangering. Var der tale om rangermaskiner i øvrigt, var det diesel. Af damplokomotiver sås repræsentanter fra de tre store amerikanske fabrikker: Baldwin, Vulcan og ALCO, American Locomotive Company. Desuden sås enkelte tyskbyggede maskiner.
Fotografering i subtroperne
Fotografering af lokomotiver var generelt vanskeligt. Solen skinnede ned på førerhustaget og kedelryggen, mens lokomotivets gangtøj og hjul lå i dyb skygge. Datidens film var ikke gearet til sådanne forhold, og selv om man målte lyset på de mørke steder, satte filmfremkaldelsesanstalten en ære i, at gøre netop disse partier helt sorte. Kun morgen og aften var der tålelige forhold, men skumring og dæmring i og nær troperne er af yderst kort varighed.
Vi besøgte overvejende normalsporede møller, idet enkelte, men dominerende deltagere ikke brød sig om smalspor.
Data for sukkerindustrien
I sukkerindustrien arbejdede i 1998 omkring 250 000 mand.
Der var endnu 165 møller tilbage med en samlet sukkerkapacitet og produktion på 8 – 9 millioner tons.
1997 producerede man kun 3,3 millioner ton sukker, men antallet af ansatte var uændret!
I 2003 angives jernbanenettet at have en total længde på 11 968 kilometer, idet 4226 kilometer var statsbane og resten, 7742 kilometer var sukkerbaner. Heraf angives 35 % at være smalsporede.
I 1997 var der 287 damplokomotiver i behold, men hvor mange af dem, der reelt kunne køre, er ikke oplyst.
550 diesellokomotiver ved MINAZ? Sikkert medregnede smalsporede?
En enkelt mølle (407, Ifraín Alfonso) havde følgende ansatte:
På møllen 390.
I transportsektoren 250.
I marken 690.
En normalsporet sukkervogn vejede 10 tons og lastede 20 tons. Et stort damplokomotiv trak 39 vogne foruden en togførervogn og en olietankvogn. Den samlede togvægt lå således på 1400 – 1600 tons. Ikke dårligt på en industribane.
Data på linjenettet er ikke oplyst, men andre steder i brødteksten ses visse oplysninger om længder på banerne.
I 1997 var der endnu hundredeårige damplokomotiver i drift, men ikke i 1998.
Selv om jeg rejste i et uland, var det bemærkelsesværdigt, at der blandt andet fandtes et højt udviklet sundhedsvæsen, hvor for eksempel spædbørnsdødeligheden var langt under den amerikanske! Raten kunne dog ikke konkurrere med den danske, men det kunne gennemsnitslevealderen til trods for, at cubanerne røg som skorstene.
Og så ikke mere politik. Jeg lader mine billeder tale. I denne indledende del af artiklen vises ikke meget tog, men rene turistfoto. Fotos af seværdigheder har jeg undgået her. Det findes bedre på nettet på andre hjemmesider.
Cuba i 2008
I 2008 var sukkerproduktionen faldet, så den end ikke dækkede landets forbrug. Halvdelen af møllerne var lukket, idet væsentlige dele fra de lukkede møller var brugt om reservedele i de endnu kørende møller. Dampdriften indstilledes først i årtusindet, og nu var der kun kørsel af sukkerrør med diesel ved nogle få møller.
En del damplokomotiver er sat til side med henblik på bevarelse, og ved enkelte møller er der “museumsbane” således ved Australia. Se her blandt andet jernbanen.dk. Skriv Cuba i søgefeltet.
Litteratur
Industriel Steam locomotives of Cuba. Industriel Railway Sociey. 2. udgave. 1997.
Bo Lindhardtsen, Cuba 1997. Egen udgivelse 1997.
Tipvognen 5.98, 1.99 – 2.99.
Jernbanen 6.96.
Jernbanen 3.99.
Drehscheibe 154 – 156.
Lok Report Numrene mellem 9.97 og 1.99.
Wilfred Simms, Cuban National Railways. Vol. I og II. Eget forlag 2004. UK. ISBN 1-902822-10-2 hhv. 1-902822-11-0.
Ethvert europæisk jernbanetidskrift havde på den tid artikler om sukkerbaner på Cuba og Java.
Dertil kommer talrige hjemmesider på nettet.
Tak til Niels Munch for bistand med bestemmelse af en enkelt motorvogn.
STATSBANER
De cubanske Statsbaners historie må du finde på nettet. Jeg har kun besøgt øens nordlige og vestlige halvdel. På det tidspunkt havde Cuba længe været udsat for amerikansk handelsboykot, mens russerne, der hidtil havde holdt hånden under systemet, ikke mere havde råd til at købe Cubas sukker til priser over verdensmarkedets. Derfor indskrænkedes sukkerproduktionen, og cubanerne havde ikke råd til at importere olie. Industriens transporter var påbudt fortrinsvis at gå med bane, og godstransporterne fik forrang. På jernbanernes hovedlinjer kørte kun ganske enkelte persontog og kun hver anden dag. Se dog fjerde afsnit om Hersheybanen.
Turister kunne befordres i busser, idet Cubas økonomi var afhængig af turistindtægterne. Turistbusser skulle imidlertid tage blaffere op, hvis der var plads. Det var påbudt ved lov. Vor chauffør spurgte først blafferne om, hvor de skulle hen, og så skulle vi som regel et andet sted hen. Nogle af turens deltagere fandt dog ud af, at chaufførens destination afhang af blafferens alder og køn!
Det udenlandske materiel er bortset fra det russiske brugt ved leveringen. Det drejer sig om:
5 lokomotiver fra Canada af typen RSC18 samt 9 elektiske motorvogne fra Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Sidstnævnte materiel i normalspor fra Barcelonas forstadsbaner kom til Herscheybanen. Efter min tid er der i 2005-2010 tilkommet mere end hundrede nye kinesisk byggede lokomotiver af typen DF7G-C på 1900 kW og nogle få DG7K-C.
Statsbanernes sporvidde er normalspor. Banerne var de første mange år amerikansk inspirerede, hvad angik materiel, signaler mv. Allerede under Batista, den sidste diktator før Castro, der tog over 1959, var en trafikomstilling til gummihjul i gang, og den fortsattes også under Castro, så længe russerne betalte. Rundt om Havana sås fire og femsporede motorveje, der nu blot lå hen. Et enkelt motorvejsspor brugtes, men flere steder krydsedes motorvejene af sukkerbaner med en kvinde med et partifarvet flag som eneste sikring.
Efter russernes indflydelsesovertagelse blev jernbanemateriellet russisk. Alt nyere materiel var russisk undtagen nogle få canadiske diesellokomotiver. Se også her Hersheybanen. Alt ældre materiel var damplokokomotiver, og de var altovervejende amerikanske. De var dog nu henvist til sukkerbanerne.
Da russerne måtte trække støtten, tog kineserne over, men det er efter min tid.
Personvognene var udmærkede, omend de var af ældre dato. Sæderne kunne vendes, så man altid kørte fremad, hvis man ønskede det. Der var aircon, og den var et prestigeobjekt. Her kunne udmærket have været sparet et par liter olie. Jeg sad med vindjakke og tørklæde, for jeg vidste godt i forvejen, at der i toget var hundekoldt.
Cubas første jernbane er ældre end Danmarks første jernbane, idet den ældste strækning er fra 1836. Et af de første lokomotiver på Cuba er bevaret og står på Havanas hovedbanegård. Det statslige jernbaneselskab hedder Ferrocarriles de Cuba FC de C eller blot FCC, og nettet er på mellem 4000 og 4500 kilometer alt efter år og kilde. Hertil kommer sukkerindustriens baner.
Foruden kørsel på Hersheybanen kørte vi tog fra Havana til Santa Clara. Ellers så vi kun statsbaner sporadisk. Lidt omkring Pinar del Rio, Cienfuegos (ikke Camilo Cienfuegos på Hersheybanen,) Trinidad og Mantanzas.
I Camilo Cienfuegos på Hersheybanen holdt FCC 51005. Den var bygget i USSR 1964, vejede 120 t og præsterede 1000 hk. Den ses her med et banetjenestetog. Senere samme dag så jeg den samme sted med et tog med tankvogne. (Olie eller sukkersaft?)
SUKKERRØRSBANER
Normalspor
Disse var drevet af MINAZ, Ministerio del Azucar, hvis logo var påmalet mange af de motorlokomotiver, vi så. Damplokomotiverne var mærket med sukkermøllens navn samt logoet CAI, Complejo Agro Industrial samt et nummer, der bestod af to dele. Første del angav lokomotivets hestekraft. Jo højere nummer, jo flere hestekræfter. Man kunne dog let finde ulogik i systemet. Anden del var blot et løbenummer, der ikke gjaldt den enkelte fabrik, men var fortløbende i den pågældende hestekraftsklasse.
Sukkerfabrikkerne kaldtes sukkermøller eller centraler oversat fra spansk, og ikke alle møller raffinerede sukkeret. Møllerne var også nummeret. Længst i nord og vest var møllerne nummeret 100, 101, 102 osv. Næste landsdel havde numre begyndende med 200. Helt i syd og øst havde møllerne numre i 600-klassen.
Møllerne var blev næsten alle omdøbt efter revolutionen, idet de havde fået navne efter revolutionshelte. Enkelte navne var dog uigennemskuelige, således Costa Rica og Uruguay. Den store mølle Australia, henviser ikke til Australien, men Australia betyder på spansk syd!
Størsteparten af banerne var normalsporede. Et kort over banerne viser sikkert alle sidebaner, men næppe alle sidespor var afsat. Ikke alle møller var i drift hvert år og ikke alle spor befaredes hvert år. Kapaciteten var rigelig, da man ikke kunne sælge alt det sukker, der kunne produceres. På den anden side havde man heller ikke råd til at købe kunstgødning, så rørene var ikke altid så store og sukkerholdige, som de kunne have været. Dette forhold gav lidt større arealer og lidt mere kørsel end strengt nødvendigt.
Transporterne var rationaliseret så meget, at de nu foregik fra læssepladser til mølle, og ikke som tidligere fra mark til mølle. På de centrale læssepladser blev bladene taget af rørene og disse skåret i passende stykker, så man ikke skulle transportere affald. Vognene var fireakslede tremmevogne eller vogne med sider af net. Hele vognen tippedes på fabrikken efter at den ene side var løsnet.
Høsten burde egentlig være mekaniseret, men arbejdere med machete sås også. Dels kneb det med maskiner og olie til disse, dels skulle cubanerne have arbejde.
Nogle møllers baner var rent dampdrevne, mens andre var rent diseldrevne. Det siger sig selv, at vi besøgte de dampdrevne. Da vejrfænomenet el Niño drillede det år, var en del af de fabrikker, vi skulle besøge midlertidigt ude af drift, men så var damplokomotiverne imidlertid hjemme i remisen og lod sig besigtige.
En adresse på nettets billeder fylder 5½ linje, så det er lettere at skrive MINAZ i browseren og klikke i billeder. Starten giver 100 % gevinst, mens du midt i søgningen er oppe på 50 % støj (reklamer) for at slutte med næsten 100 % uvedkommende reklamebilleder.
I billeddelen er billederne ikke ordnet, hverken alfabetisk eller i nummerorden efter møller eller efter lokomotiver. Billederne vises i den rækkefølge, jeg så lokomotiverne. Vi begyndte syd for Havana, tog så mod vest og derpå til møller på det centrale Cubas sydkyst for derfra at bevæge os nordpå og senere vestpå tilbage med Havana.
SUKKERRØRSBANER
Smalpor
Hvor mange kilometer smalsporede sukkerrørsbaner, der har været på Cuba, er ikke oplyst. Indlæg på nettet vil vide, at det drejer sig om mere end 2000 kilometer. Heraf har jeg kun set en brøkdel. Mindre en fem procent formentlig.
Sporvidderne var forskellige for de forskellige fabrikker. Følgende sporvidder var almindelige for smalsporet:
2 fod eller 610 mm
2 fod 6 tommer eller 762 mm
2 fod 3½ tomme
2 fod 10½ tomme eller 877 mm
3 fod eller 914 mm
Banen i 2 fod og 10½ tomme tilhørte CAI 109 Orlando Noradse, men siden er banen omsporet til 762 mm, og den sprang vi over, da der kun kørte diesellokomotiver. Møllen blev betjent af vejkøretøjer, men tippeanlægget kunne kun tage jernbanevogne, så vejkøretøjerne læssede om til bane omkring en kilometer før møllen, og det sidste stykke trak nogle russiske TU7 vognene. Vi passerede bagindgangen, og her holdt tre russere.
De fleste smalsporbaner var stadig dampdrevne. De diesellokomotiver i smalspor, de russiske brødre kunne levere, var væsentligt svagere end damplokomotiverne. En del af møllerne med smalspor var dog blevet nedlagt. De russiske diesellokomotiver, jeg så, var alle hensat.
I 2003 var der mere end et sted mellem to og tre tusinde kilometer smalspor tilbage. En anden kilde angiver 35 % af 7000 kilometer.
Vi var inde på to møller med smalspor, mens vi beså en tredje udefra, for at drøje på budgettet. Der skulle sikkert betales fuld pris for besigtigelse også for smalspor. På den ene mølle tilkøbte vi en medkørsel, og enkelte af deltagerne fik lov at køre maskinen. Det gjorde han i øvrigt uden spil, altså bedre, end møllens egne lokomotivførere, der alle fik hjulene til at spille på en bakke. Tilsyneladende justerede cubanerne ikke på cylinderens fyldninsgrad? Under medkørslen så jeg adskillige varmeløbne aksler, der røg mere end lokomotivet. Cubanerne kom blot en tot olievæddet tvist ned i aksellejekassen lige som vi i gamle dage smurte aksler på hestevogne med sorte skovsnegle. Når olien var brugt, dyppede man totten igen i olie og lagde den ned.
HERSHEYBANEN
Dette selvstændige indlæg drejer sig om Hersheybanen, og behandles som om den var en privatbane, omend alt er Statens i et socialistisk land.
Hersheybanen er anlagt af den amerikansk chokoladefabrikant, Milton S. Hershey, 1857 – 1945, der i 1894 stiftede et verdensomspændede firma med mange aktiviteter og med mange navne. For tiden hedder det The Hershey Company, men indtil 2005 hed det the Hershey Foods Corporation. Hershey solgte allerede aktiviteterne på Cuba til et cubansk firma før revolutionen.
I årene 1916 – 18 anlagde firmaets chokoladeafdeling en sukkermølle på Cuba, Central Hershey med et tilhørende større jernbanenet til sukkerrørstransport. Banen var normalsporet og startede med dampdrift, men allerede efter et år blev den elektrificeret. Hovedlinjen med offentlig persontrafik forløb mellem Mantanzas og Casa Blanca, en Havana-forstad. Der har formentlig desuden været persontrafik til Bainoa, San Antonio, Santa Cruz del Norte og Jaruco på i alt 190 kilometer bane. Desuden var der 130 kilometer rene sukkerrørsbaner. Endnu i 2003 var 140 kilometer af Hersheybanen elektrificeret. Det foresvæver mig, jeg også så ellokomotiv på en “ren” sukkerbane?
I forbindelse med Castros revolution nationaliseredes sukkermølle og bane 1960 under navnet Central 205 Camilo Cienfuegos opkaldt efter en af revolutionens store ledere, der levede 1932 – 1959. Han faldt ikke under revolutionen, med faldt ned med en flyver efter sejren. Sukkermølle og bane kørte nu videre, men i statsregi.
Ved mit besøg i 1998 havde banen en for Cuba dengang usædvanlig megen togdrift. Mens de offentlige dieseldrevne jernbaner som regel kun kørte ét eller nogle få persontog hver anden dag på grund af oliemangel, kørte Hersheybanen flere persontog dagligt. Dette var muligt, idet elektricitet kan fremstilles af andet en olie.
Jeg kørte med et persontog fra Mantanzas til møllen i Camilo Cienfuegos. Herfra kørtes i bus det sidste stykke til Havana, idet vi også skulle gå lidt i Hemmingways fodspor, og det kunne vi ikke med toget. I Camilo Cienfuegos så vi banens værksteder, der både reparerede for sukkermøllen og for statsbanerne.
Persontoget var fremført af et aldrende ellokomotiv, og det bestod af to fireskalede rumænskbyggede godsvogne, der var indrettet til personvogne og forsynet med bussæder af plast af ringe kvalitet.
Om mølle og bane i før og efter mit besøg henvises du til nettets talrige andre hjemmesider. Mit indlæg her er således kun et “øjebliksbillede.” Hvis du ønsker flere data på lokomotiverne henvises du ligeledes til nettet.
I 1998 fik den tidligere Hersheybane otte brugte enheder fra Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC.) Enhederne blev bygget i 1940’erne af Sarriá i Spanien og er renoveret af samme firma i Barcelona i 1979. FGC er forstadsbaner i Barcelona, og mens Spaniens jernbaner fortrinsvis er bredsporede, er der en del baner rundt om Barcelona, der er smalsporede, hvilket her er normalspor. Cubanerne vidste ikke nøjagtigt, hvor vognen kom fra, men det foresvævede mig vel hjemkommen, at jeg havde et oprindeligt foto af dem i arkivet. Hvis Spanien holdt, var der ikke så mange muligheder andet end Barcelona, hvis normalspor også skulle holde.
Bent Hansen
1. udgave 4. januar 2015
2. udgave 6.juni 2019
Pingback: Jernbaner i Nord- og Sydamerika | Bents bane