Fra gammel tid var området to statsdannelser, Bosnien og Hercegovina selv om grænsen mellem dem ikke er fastlagt. Efter borgerkrigen er området stadig to stater, men nu en serbisk og en muslimsk. Der var dog ikke grænsekontrol ved overgangen mellem de tre områder, for den muslimske del ligger i det centrale og det nordvestlige område, mens den serbiske del ligger mod øst og mod vest. Områderne har dog hvert sit jernbanenet! Serberne i Republika Srpska, kalder deres jernbane Željeznice Republike Srpske, ŽRS og den dannedes i 1992. Resten af området kalder sig Føderationen Bosnien og Herzegovina, og jernbanen Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine, ŽFBH, der først dannedes 2001.
Dette land blev mest medtaget under borgerkrigen, og derfor blev dets jernbanenet også mest ødelagt. Det er langt fra genopbygget, og på den linje, jeg kørte på, der var genopbygget, var hastigheden ganske ringe. Vognene var nye, og lokomotivet rimeligt, men sporet trængte til fornyelse. Navnlig før mange sporskifter blev farten sænket til noget i retning af 30 kilometer i timen.
Gennem landet gik blandt andet den navnkundige smalsporlinje Beograd – Mokra Gora – Sarajevo – Mostar – Dubrovnik og videre langs Adriaterhavet.
Jeg kom ind i landet via Vardiste med privatbil og kørte til Sarajevo. Derfra med tog til Mostar og videre med bus ind i Kroatien igen, ind i Hercegovina og ud igen og ind i Kroatien mod Dubrovnik.
Sjovt nok spurte folk i både Serbien og Bosnien, hvordan vi kom rundt, og da vi svarede, at vi så vidt muligt rejste med tog, så folk tvivlende ud og ytrede sig lidt negativt om tog.
Museumsbanen Mokra Gora – Visegrad
Hele vejen fra Mokra Gora i Serbien kunne vi følge museumsbanes genopbyggede 760 mm strækning Mokra Gora – Visegrad. Ved grænseovergangen ved Vardiste lå museumsbanen lige ved siden af vejen, men ellers slog banen nogle slyng for at holde et rimeligt fald i forhold til vejen. Der er flere byer i det gamle Jugoslavien, der hedder Vardiste, men her er det endestationen for Den bosniske Østbane og i øvrigt også for banen fra Beograd via Mokra Gora. Sine steder var det ren canyon, både vej og bane forløb gennem. Landskabet åbnede sig mere sidenhen, og vi passerede også klostret Dobrun, hvor der skulle stå et opstillet 760 mm lokomotiv. Jeg vidste det, og kiggede efter det, men så ikke noget lokomotiv. Jeg var også på den forkerte side af floden i forhold til klostret. Lokomotivet er JZ 19-126, Henschel 19126/1923. 760 mm. 0D0T. En tysk rejsefører, jeg lånte på et hotel, viser dog et foto af et helt andet lokomotiv, Krauss 1190/1920 også i 760 mm, men det skulle have tilhørt Elektrobosna, Jajce. En engelsk netside viser samme lokomotiv, men erkender, at de ikke ved, hvor billedet er taget. I alle tilfælde er det nok næppe ved Dobrunklostret. Det lave nummer skyldes, at det er Krauss i Linz, der er bygmester.
I den første større by i Bosnien og Hercegovina, Visegrad står ved kulturhuset JZ 125-049, MAV 636/1894. 760 mm. Heller ikke den så jeg, og vejen passerede heller ikke stationen i Visegrad, hvor museumsbanen endte. Vi havde kun stop ved den gamle osmannerbro over floden Drina kendt fra romanen Broen over Drina, hvis forfatter fik nobelprisen.
Sarajevo
Sarajevo havde både sporvogne og trolleybusser. Sporvejene havde en punkt til punkt strækning gennem den meget lange dal, som byen ligger i. I østenden var der dog en ringstrækning, idet gaderne rundt om den osmanniske bydel var ensrettede. Desuden var der en sidelinje til banegården. Ikke desto mindre havde sporvejene fem linjer, idet kun de to kørte til banegården fra henholdsvis øst og vest. De øvrige linjenumre fremkommer ved, at der kun kørtes over delstrækninger. I guidebogen stod der, at der intet var gjort for at gøre det let for turisterne. Det kan jeg tilslutte mig. Vi kom dog problemløst fra A til B og retur, fordi banegården var endestationen, og fordi returpunket var let genkendeligt for os, nemlig vort hotel. Sporvognene havde kun i fronten et nummerskilt og en destination, der ikke sagde udenforstående noget. Stoppesteder var kun markerede på gaden. Når du så skiltet, hvor du skulle af, kunne det være for sent? Billetter købes i aviskiosker. Hos vognstyreren er de dyrere. Nogle linjer kørte hvert tiende minut og andre kun hvert tyvende. Med fem linjer var der i centrum sporvogne hele tiden.
Sarajevo – Mostar
Togturen Sarajovo – Mostar var en oplevelse. Også her var der bjergkæder, der skulle krydses, men den nye normalsportrache var stedvis nybygget i forhold til den gamle 760 mm trache. Ved Ostroza så jeg ved et tilfælde et opstillet lokomotiv. Det var på et museum for Titos partisankrig. Lokomotivet var JZ 73-018, MAV 3286/1913. 1C1 + tender. 760 mm. Det stod på noget, jeg i farten ikke opdagede var et partisanmuseum vest for Konjic og Ostrozac. Briterne kalder museet for Museum of the Battle for the Wounded at Neretva. Slaget her regnes for Titos mesterstykke.
Industribaner
En række industribaner befinder sig nord for Sarajevo omkring Tuzla. Kilden til minebanerne er Schmalspurigen Werkbahnen und Feldbahnen in Osteuropa og Jernbanen 2.1916. Ikke alle opgivne minenavne og bynavne kan findes på gængse landkort over området. For hver nævnt lokalitet kan der findes indtil flere miner, et kul- eller jernværk, et kraftværk og et værksted, der ikke behøver at ligge i samme by eller på den nævnte lokalitet overhovedet. Miner mv. og de tilknyttede baner er stadig i drift 2018.
Det drejer sig om jernminen ved Vares beliggende ved en sidebane nord for Sarajovo. Endvidere om en række kul- og brunkulsminer:
Kankaj nordvest for Sarajevo.
Šikulje nordvest for Tuzla.
Banoviće sydvest for Tuzla.
Dubrave sydøst for Tuzla.
I Bukinje vest for Tuzla ligger et lokomotivværksted.
Kraftværket ligger ved Tuzla.
Banerne benytter selvfølgelig dieseltrækkraft, men de har damplokomotiver, som benyttes, når diesel ikke rækker, ved nedbrud, og under eftersyn og til jernbaneudflugter. Bosniakkerne har opdaget, at der er penge i jernbaneentusiaster! Netop udflugter og ekstra betaling ligger bag de mange billeder af damplokomotiver på Bosniens industribaner.
Der er ikke umiddelbart adgang til miner, remiser og værksteder, men adgang kan købes. Se Jernbanen 2.2016.
Under mit ophold i Sarajevo kunne jeg godt have nået et besøg et eller flere af de nævnte steder. Der var rimelige togforbindelser, og måske kunne det lykkes at finde en privatbil, der ville køre? Jeg ville dog også gerne se Sarajevo, så jeg valgte Sarajevo. Man kan jo ikke nå alt på 18 dage.
Nogle fotos og oplysninger er stillet til rådighed af Tommy O. Jensen og giver et indtryk af banen i Banovice. Her køres med både diesel og damp på både 760 mm spor og på normalspor.
Litteratur
Bosniens baner i krig og fred. Jernbanen 6.1997.
På kultur i Bosnien. Jernbanen 2.2016.
https://de.wikipedia.org/wiki/Kohlenbahn_Banovi%C4%87i