Tørveproduktionen omkring Bøllingsø

Denne indledning skulle være fælles for alle indlæg om denne egns tørveværker. Egentlig burde det meste af indlægget være en fælles indledning til tørveindustrien i Danmark, men for at skrive den historie, har jeg brug for endnu et par hjemmesider og mindst endnu en menneskealder!

Tørvemosen
Her burde have været en indledning om dannelsen af tørvemoserne og deres deres opbygning.

Tørveproduktion
Endvidere burde der været et afsnit om generel tørveproduktion, hvis du vil have styr på begreber som ælteværker, presseværker, dyndkasser, elevatorer osv. Indtil videre må jeg henvise dig til nettet, hvor man mellem reklamerne godt kan finde fornuftige indlæg.

Antallet af værker i området svinger efter kilderne mellem 53 og 68 værker.

Kilder
Da jeg sidst i 50’erne startede min systematiske industribaneinteresse og påbegyndte en registrering af industribaner, kunne jeg i Bøllingsø bygge på E. Boilesens arbejder i Moselund og Engesvang. E. Boilesen (EB) var egentlig slægtsforsker, men da hans forfædre havde været i moseindustriens tjeneste som maskinfolk flere generationer tilbage, blev det nødvendigt for EB også at få styr på tørveværkerne, deres ejere, driftstid og maskinel. EB var søn af en af smedene i området. Kun tørvebanerne gik EB knap så højt op i, men det ændrede sig for min skyld. EB indplottede tørveværkerne på et kort og nummererede dem A, B, C osv. Han startede med A i nordvest og arbejdede sig mod sydøst. Da alfabetets bogstaver slap op, før sidste tørveværk var registreret, fortsatte EB med tal igen begyndende med 1 i nordvest. Da der stadig dukkede hidtil uregistrerede værker op, gik der kludder i nummereringen, men det ville der også gøre, selv om man registrerede efter ejere eller værksnavne. Dels havde et værk flere og skiftende ejere og forpagtere, dels havde de sjældent navne, men kaldtes, hvis ejeren havde to værker, Gamle Værk og Nye Værk eller Store Værk og Lille Værk, og sådan navngav naboen også, og hans nabo…… Derfor bibeholder jeg EBs oprindelig nummerering. EB afsluttede sin forskning i 1982 og døde formentlig derefter.

Endvidere har jeg arbejdet sammen med Peter Brøndum, ofte forkortet PBN. Han boede dengang i Moselund og var jernbaneinteresseret.

Yderligere medarbejdere fremgår, hvor det er aktuelt.

Litteratur
Der findes ikke så lidt om Bøllingsøs tørveværker i den trykte litteratur samt i avisartikler. Det er tanken at udarbejde en litteraturliste, men som sædvanligt er det tiden, der trykker.

Frede Bjerg Mogensen, Engesvang og tørveindustrien. Med portræt af Emil Ernst (1854-1933).

Foreløbig er der offentliggjort ét indlæg: Danmark. Tre tørveværker i Pårup Mose

To mere er muligvis på vej, men foreløbig er de sendt til Tipvognen, Industribaneklubbens Tidsskrift. Hvis dette blad ikke vil have indlæggene, vil jeg fyre dem af her, hvilket jeg alligevel gør om nogle år.

Endvidere kan der findes billeder og lokomotivoplysninger i indlægget: Danmark. 1o hk Jung lokomotiver

Lige dette indlæg er imidlertid svært at finde rundt i, og søgefunktionen virker kun, hvis man lige kender de pågældende værkers navne.

Endnu et indlæg er skrevet, men det ligger hos et forfatterteam, og først når jeg ser, hvor meget af teksten, der bruges, kan resten offentliggøres her.

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Industribaner. Bogmærk permalinket.