Kineserguide farer vild i Kina

Vi skyder “genvej”
Det er oftere sket, at indfødte guider er gået forkert med mig. På en tur i Kina fra Den kinesiske Mur ved Mutianyu skulle vi til Minggravene, og guiderne ville skyde genvej. Vi havde imidlertid ikke kørt længe, før vi stoppede, og guide og chauffør konfererede med kortet. De stoppede endda flere gange og spurgte hver gang en tilfældig bonde. Selv om jeg ikke forstår kinesisk, var det tydeligt, at bondens horisont lå ved kollektivets grænse.

Mens vi kørte på må og få, så jeg fra min plads i bussen ude i det fjerne Den kinesiske Mur, og ikke bare så jeg muren, jeg så også en tunnel under bjerget, og der igennem så jeg en jernbane krydse under muren. Da det ikke er så forfærdelig mange steder, at muren krydses af en jernbane og slet ikke på den egn, blev jeg pludselig klar over, hvor jeg var. Guiden vidste stadig ikke, hvor han var, og han blev ikke synligt glad, da jeg pegede og sagde: “Derovre ligger Badaling!” Det er det sted, de fleste besøger muren. Navnet betyder De otte vejes Bjerg og det er vist også navnet på porten gennem muren ud til barbarernes verden. Kort efter var vi på rette vej, men det var absolut ikke min skyld! Jeg er nu ligeglad, for det var en smuk tur, hvor vi fik set noget ægte Kina, hvor indbyggerne ikke var vant til at se turister. Desuden kørte vi en del af tiden langs en jernbane, hvor der kørte nogle store godstog fremført af dobbeltlokomotiver. Jeg ville godt af og fotografere, men det kunne naturligvis ikke lade sig gøre. Jeg spurgte faktisk ikke engang. Jeg ville jo også gerne frem til Minggravene. Selv om jeg nu har været ved Minggravene tre gange, har jeg hver gang set noget nye eller noget andet en gangen før.

Den kinesiske Mur har strengt taget aldrig forhindret erobrere i at overtage Kina. Der var dog dynastier, fra Mongoliet og Manchuriet. hvor muren lå midt i Kina og nærmest var i vejen. Den forfaldt derfor, men som hisrorisk minde er en del kilometer genopbygget rundt om i Kina. Her står jeg ved den genopbyggede murs ende vest nordøst for Beijing og skuer ud over den ikke restaurerede del, der strækker sig så langt øejet rækker også over bjergene i baggrunden. Jeg gik også på den urestaurerede mur, indtil jeg på en tjørnebusk rev mine busker. Foto fra 1999.

Den kinesiske Mur har strengt taget aldrig forhindret erobrere i at overtage Kina. Der var dog dynastier, fra Mongoliet og Manchuriet. hvor muren lå midt i Kina og nærmest var i vejen. Den forfaldt derfor, men som hisrorisk minde er en del kilometer genopbygget rundt om i Kina. Her står jeg ved den genopbyggede murs ende vest nordøst for Beijing og skuer ud over den ikke restaurerede del, der strækker sig så langt øjet rækker også over bjergene i baggrunden. Jeg gik også på den urestaurerede mur, indtil jeg på en tjørnebusk rev mine bukser. Foto fra 1999.

 

Da de vildfarne kinesere var ved at være på rette spor, fjumrede de rundt på en lignende bro, men dog næppe denne, hvor de skulle have kørt nedenunder, hvorfra billedet er taget. Broen fra 1999 bar også et jernbanespor med tung godstrafik, men det denne bro nok for spinkel til. Billedet er fra 2007 og taget fra en bus.

Da de vildfarne kinesere var ved at være på rette spor, fjumrede de rundt på en lignende bro, men dog næppe denne. Broen fra 1999 bar også et jernbanespor med tung godstrafik, men det var denne bro nok for spinkel til. Billedet er fra 2007 og taget fra en bus.

Bent Hansen 27. januar 2015.

 

Dette indlæg blev udgivet i Rejser og tagget . Bogmærk permalinket.